De Nederlandse maker van het antivirusprogramma Hitman Pro, SurfRight, is overgenomen voor 29 miljoen euro. Oprichter Mark Loman is een visionair in de computerbeveiliging.
Op de dag van het nieuws is het meteen geregeld: de homepage van SurfRight is sinds maandag voorzien van een subtiele ondertitel ‘a Sophos company’. Het Hengelose SurfRight is de maker van Hitman Pro, een antivirusprogramma dat onder meer helpt tegen zogenoemde zero-day-exploits, lekken in software die hackers uitbuiten voordat ze bekend zijn bij de ontwikkelaar.
Brein achter zowel Hitman Pro en SurfRight is Mark Loman, die het bedrijf oprichtte in 2006. Twee jaar eerder had hij al Hitman Pro bedacht, toen hij nog als IT-specialist werkzaam was bij bouwbedrijf Strukton. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een veel geciteerd expert en heeft hij zijn bedrijf voor 29 miljoen euro verkocht aan Sophos, een van oorsprong Britse multinational in de IT-beveiliging. Sophos wil de producten van SurfRight gaan integreren in het eigen aanbod en aanbieden aan zakelijke klanten.
Loman mag Hitman Pro graag vergelijken met The A-Team en heeft een toepasselijke LinkedIn-foto met het beroemde CMG-busje met rode streep. In een interview met KPN noemt Loman de reguliere virusscanners de politie. Maar wat als de politie je niet kan helpen? Dan bel je natuurlijk Hannibal en zijn mannen die het klusje komen klaren met veel bombarie.
Gedragsanalyse van je programma’s
Hitman Pro werkt namelijk op basis van gedragsanalyse: het kijkt welke programma’s zich gek gedragen en elimineert die. Andere virusscanners werken op basis van gedeelde virushandtekeningen. Maar aangezien de hackers hun virussen steeds aanpassen, lopen de andere scanners vaak achter, beweert SurfRight. Hitman Pro zou 20 miljoen gebruikers hebben.
Met de kennis van nu is het KPN-interview met Loman profetisch: "Voor SurfRight voorzie ik een enorme groei", zegt hij in april 2014. Loman komt in dienst bij Sophos en zal onderdeel gaan vormen van het 'end user security team'.
De medewerkers van SurfRight in Hengelo behouden hun baan en het kantoor blijft ook bestaan.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl